Eén eigenaar met twee sterrenrestaurants

Woensdag 20 november 2013

LANAKEN – Hotelier Eric Bullens uit Lanaken is sinds gisteren eensklaps eigenaar van twee sterrenrestaurants: La Source in Lanaken en De Kristalijn in Genk. De restaurants zijn verbonden aan zijn hotels La Butte aux Bois en Stiemerheide. “Dubbel feest”, zegt de ondernemer. “We hebben bewust naar die sterren toegewerkt, maar we hadden ze nog niet verwacht en zeker niet op hetzelfde moment.” Eric Bullens staat niet in de keuken, en zijn restaurants werken onafhankelijk van elkaar met een eigen keukenteam en eigen leveranciers. “Ik ben hun klankbord. Ik zit op de achtergrond en ik signaleer dingen, positief en negatief. Ik roep al jaren dat een toprestaurant in een hotel mogelijk is. Het bewijs is er vandaag, maar dan moet je de restaurantkeuken wel loskoppelen van de hotelkeuken. Dan is het een kwestie van dynamische teams te smeden: mensen die onderling een klik hebben, keukenpersoneel met een goede vooropleiding en zaalpersoneel met uitstraling.”

De Kristalijn in Genk

“Microbe voor ster zit in mij”

restaurant-dekristalijn

GENK – Chef-kok Koen Somers (41) kon het niet meer houden van de stress. Vorig jaar benoemde Michelin De Kristalijn tot rijzende ster. “De druk voor een echte Michelinster was enorm en de verwachtingen waren torenhoog. We legden de lat hoger en hoger. Goh, heel veel stress gehad”, zegt Koen Somers. “Dit is een superdag.” Al vijftien jaar staat hij in de keuken, ook in die van sterrenrestaurants. “De microbe om sterren te koken, zit in mij. Al mijn tijd steek ik in het werk. Gerechten bedenken, testen, wijnen proeven.” Goed 2,5 jaar kookt Koen Somers op topniveau in de open keuken van de moderne nieuwbouw De Kristalijn, niet langer geïntegreerd in het hotel Stiemerheide.

“Wij werken met eerlijke producten. Wilde zeebaars is echt wild. Over wild gesproken. Hazenfilet is een van mijn favoriete producten. Ik geniet van de geur van wild in de keuken.”

La Source in Lanaken

“Gigantische schouderklop”

restaurant-lasourceLANAKEN – “Al van mijn vijftiende heb ik geïnvesteerd in dit vak, ook in de keukens van driesterrenzaken heb ik gestaan. Dit is een gigantische schouderklop”, zegt Ralf Berendsen (39). De chef-kok uit Schinveld in Nederlands-Limburg werd drie jaar geleden aangetrokken als chef-kok van het keukenteam van La Source, het restaurant van hotel La Butte aux Bois. “We brengen een klassieke keuken met een eigentijdse toets. Vreemde ingrediënten zoals Aziatische of Mexicaanse smaken, geven een spanning aan een gerecht.” Ralf Berendsen vertelt met trots over zijn signatuurgerechtje. “Ganzenlever die via nieuwe kooktechnologie bereid is met hazelnoot, gember en yuzu. Yuzy is een Japanse citrusvrucht. “

Houd mij op de hoogte over

Specials, aanbiedingen, ...